De Zwitserse stookmethode is een methode waarbij de kachel van boven naar onder wordt aangestoken. Men noemt het ook wel eens omgekeerd stoken. De meeste mensen steken hun kachel van onderen aan, terwijl het bij deze methode juist de bedoeling is dat u het vuur van boven aansteekt.

Het principe van de Zwitserse Methode is dat u tijdens het aanmaken van uw houtkachel het meest brandbare materiaal bovenaan legt. Het voordeel van deze manier van stoken is dat vanaf het begin vrijwel volledige verbranding ontstaat. U krijgt snel en eenvoudig vuur in de kachel zonder veel schadelijke rook te veroorzaken.

Zo werkt het

Laat as van de vorige stookbeurten altijd zo veel mogelijk liggen op de stookbodem. Dat as zorgt voor een betere toevoer van zuurstof en isoleert de stookboden tegen te grote hitte. Leg daar 2 dikke blokken hout op,  daar bovenop kruislings weer 2 dikke blokken en vervolgens daarop wat kleine aanmaakhoutjes. Plaats 2 of 3 aanmaakblokjes bovenop de aanmaakhoutjes. Zet de deur een klein beetje open en zet de beluchting helemaal open, voor de toevoer van voldoende zuurstof bij het opstarten. Wanneer er voldoende trek in het rookkanaal is, kan de deur gesloten worden. Laat de beluchting nog wel even open, anders gaat het vuur uit.

Met deze stookwijze zal  de overlast voor uw omgeving nihil zijn, ontstaat er zo min mogelijk vervuiling in het rookkanaal en blijven de ruiten zo schoon mogelijk.