Rookkanaal van POLL: kwaliteit, veiligheid en design

De werking van een kachel of haard wordt medebepaald door een goed rookkanaal. Dit onderdeel is vaak voor de klant het minst interessante, omdat men onderschat hoe belangrijk de functie van rookgasafvoer is. Veiligheid, gezondheid en de werking van haard of kachel wordt hierdoor bepaald.

De functie van een Rookkanaal

De functie van een kanaal is het afvoeren van rookgassen, zodat er een veilige en gezonde situatie ontstaat bij het stoken van uw kachel of haard. Door te voorkomen dat de rook in de kamer komt, moet een kachel aangesloten worden op een goed werkend kanaal. Lucht en dus ook rook zoekt altijd zijn makkelijkste weg naar de plek waar de druk het laagst is. In de ruimte waar de haard staat te branden is de druk hoger, zodat de rook naar boven wordt gedrongen.

art of fire Poll System Design Line rookkanaal
Rookkanaal kwaliteit, veiligheid en design zijkant
Design Rookkanaal kwaliteit, veiligheid en design buiten

‘Trek’ in het rookkanaal

Daarbij is de mate van ‘trek’ in het rookkanaal erg belangrijk. Hierbij speelt de lengte een belangrijke rol. Hoe langer het kanaal, hoe groter het drukverschil en daarmee de trek. Daarom wordt er gestreefd naar een volledig recht kanaal, met zo min mogelijk bochten. Ook wordt de ‘trek’ veroorzaakt door het warm worden van het rookkanaal. Hoe meer het kanaal op temperatuur is, hoe meer ‘trek’ er zal zijn. Daarom heeft een geïsoleerd rvs-kanaal ook een betere ‘trek’, dan een gemetseld kanaal. Dit komt doordat het geïsoleerde kanaal de warmte beter vasthoudt.

Professionele installatie

Wat voor rookkanaal nodig is, hangt van verschillende factoren af. De bouwtechnische staat van uw huis is uiteraard belangrijk. Daarnaast speelt het soort kachel en de capaciteit van de kachel een grote rol. De diameter van het kanaal bepaalt hoe snel de rookgassen worden afgevoerd. Is die te klein dan kan de rook niet weg. Is die te groot dan valt de trek weg. Maar als specialist houden wij ook rekening met het uitzetten van materialen, hittebestendigheid, isolatie, wet- en regelgeving. Laat u daarom door ons informeren!

POLL

Poll Design schoorsteen systemen 4

Door onze jarenlange ervaring op gebied van rookgaskanalen, werken wij met kwaliteitsmerken. Een rookkanaal van het Duitse merk POLL zorgt voor hogere, thermische isolatie, is gericht op milieuvriendelijkheid en heeft een stoer design. Hierdoor is het kanaal gemonteerd aan de buitenkant van de gevel, ook prachtig om te zien. Deze POLL-kanalen hebben een strakke vormgeving. De klembanden zijn namelijk geïntegreerd in het kanaal. Dankzij het klem/klik systeem kan de schoorsteen snel worden gebouwd.