Passie + ambacht + expertise = de La Castellamonte kachel

Deze week reisden we af naar Castellamonte (Italië) om twee special editions van de Stack Stoves persoonlijk op te halen. Uiterst hartelijk werden we ontvangen door dit kleine, internationale familiebedrijf. Ook al hebben we de fabriek meerdere keren bezocht, een privé rondleiding door de fabriek wilden we maar al te graag.

Het verhaal achter deze bijzondere, keramische kachels is er één die vertelt moet worden. Bij het woord ‘fabriek’ denkt men al snel: lopende band werk! De productie van de La Castellamonte  kachels wordt nog traditioneel en ambachtelijk uitgevoerd. Door een team van uiterst gespecialiseerde mensen, die al lange tijd met elkaar werken. Om de beste kwaliteit te kunnen leveren is kennis enorm belangrijk, het vinden van gespecialiseerd en goed opgeleide mensen is moeilijk. Daarom is de directie van La Castellamonte trots op het team, waarmee zij dagelijks samenwerken.

Castellamonte

In het pittoreske dorp Castellamonte, een gemeente in de Italiaanse provincie Turijn staat de keramiek fabriek van La Castellamonte. Een familiebedrijf dat is opgericht in 1975 door Silvana Neri en Roberto Perino. Samen ontwikkelden zij op ambachtelijk wijze, unieke keramische kachels gemaakt van de beste klei, gewonnen in de nabijgelegen grotten.

Traditioneel

In de knusse showroom werden we enthousiast ontvangen. Na verwend te zijn met een heerlijke kop Italiaanse koffie, werden we gevraagd om de fabriek te bezoeken. Dochter Sara ging ons voor en liet ons het hele traditionele proces zien. De keramische kachels zijn opgebouwd uit verschillende ‘ringen’. Ieder model heeft zijn eigen mal, die met de hand gemaakt wordt door de zoon (Luca) van deze familie. De mallen kunnen gemiddeld zo’n 50 tot 70 keer gebruikt worden. Deze mallen worden vervolgens ingespoten met een speciaal, elastisch en heel dun kleimengsel. Het uitharden van de klei is afhankelijk van het seizoen, het weer en luchtvochtigheid. Dit is ook de reden dat de levertijd per kachel schommelt.

La Castellamonte Stack Stoves kachels
La Castellamonte Dinamica kachels
La Castellamonte Classic kachels

Ambachtelijk

Na 24 uur wordt de mal met de hand verwijderd. Doordat de klei nog niet uitgehard is kunnen alle oneffenheden met de hand verwijderd worden. Daarna gaan alle modules van de kachel in de droogkamer. Na dit proces worden de delen in een speciale oven, gedurende 48 uur gebakken. Doormiddel van een speciale lamp en het handmatig tikken op het keramiek, wordt bepaald of de kwaliteit perfect is. Hierna worden de delen met de hand beschilderd en voorzien van een op kleur gemaakte glazuurlaag. Een nauwkeurig werk, dat specialisme vereist. Na het bakken van deze laag in een speciale oven, is het eindresultaat echt zichtbaar. De productie van een keramische kachel van La Castellamonte gebeurd in fases, waarbij gespecialiseerde en vakbekwame mensen betrokken zijn.

La Castellamonte handgemaakte mal
La Castellamonte handgemaakte mal classic
La Castellamonte klei substantie

Innovatief

La Castellamonte startte in de beginjaren met de klassieke lijn. Deze kachels zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, formaten, kleuren en leverbaar in hout- of pellet gestookte modellen. Je kan zelf de gewenste decoratie kiezen. In de loop van de tijd zijn er nog twee series bij gekomen. In samenwerking met Adriano Design ontstond er de Stack Stove. Deze innovatieve lijn van hout gestookte kachels is in staat om de technologische aspecten, met betrekking tot optimalisatie van verbranding te verenigen met modern design. De laatste serie Dinamica heeft een nog strakkere look gekregen en is naast de hout gestookte versie, ook in pellet versie verkrijgbaar.

La Castellamonte gebakken kachels
La Castellamonte enamel room
La Castellamonte handgemaakte deuren
La Castellamonte testroom

Awardwinnars

Tweemaal heeft La Castellamonte de ISH Design Plus Award gewonnen, in 2011 en 2013. Het team blijft werken aan de ontwikkeling van het design en de hoge kwaliteit. Zo hebben ze ook een eigen testruimte. Hierin worden de kachels getest, zodat ze voldoen aan de Europese ECODESIGN normen.

La Castellamonte Spuitcabine
La Castellamonte ingepakte kachels voor transport
La Castellamonte transport

Art of Fire heeft een aantal jaren geleden deze Italiaanse design kachels geïntroduceerd in Nederland. Naast de Klassieke lijn zijn met name de Stack Stoves erg gewild in Nederland.

La Castellamonte classic brandend